Miljö/källsortering

Allmänt

För att bidra till en större hållbarhet kring sophantering, så finns det ett antal regler att förhålla sig till gällande hur vi hanterar vårt avfall. Om vi följer reglerna så finns det också stora pengar att spara för vår förening.

Restavfall och komposterbart

Matrester kan med fördel komposteras och läggs därför i speciella påsar och sedan i de mindre bingarna i soprummet. Avfall från ditt hem som inte är komposterbart är att se som restavfall och läggs i vanliga soppåsar. De slängs i de stora kärlen inne i soprummet. Soprummet finner du i garagebyggnaden närmast Tingsvägen, första dörren från gaveln räknat – se bild nedan.

Exempel på komposterbart är hushållspapper, äggskal, matrester (ej grova köttben), kaffesump, blommor och krukväxter.

Exempel på restavfall är blöjor, köttben, tyg, garn och skor. 

I vårt soprum har du även möjlighet att göra dig av med gamla ljuskällor – dvs. lysrör, lågenergilampor och glödlampor. Det finns uppmärkta kärl för detta. 

restkompost

Återvinning

Utanför soprummet finns en återvinningsstation som drivs i kommunens regi. Här finns pengar för oss som förening att spara. Här slänger du förpackningar av plast, metall, glas och papper. Det finns även en binge för tidningspapper och en holk för batterier. Genom att sortera ut detta från de vanliga hushållssoporna finns det mycket pengar att spara, då soporna faktureras efter vikt. 

OBS! Mycket av allt, dvs stora mängder frigolit eller Wellpapp etc. skall köras till soptippen.

miljo_station

Övrigt avfall

Avfall som inte går in under ovan, dvs. sådant som färg, lösningsmedel, stora batterier, byggnadsmaterial, sten, trädgårdsavfall, gips, virke osv. skall köras till ÅVC-centralen i Öjersjö. För att komma in där behövs ett ÅVC-kort som man beställer av Partille kommun. Ett antal fria besök per år ingår, men för att komma i kontakt med kommunen och få svar på allehanda frågor kring kortet, ÅVC-centralens öppettider eller sophantering generellt – besök deras hemsida på nedan länk:

Partille kommun, Avfall och återvinning